Madridinformatie.nl

Top 13 bezienswaardigheden in Madrid

Er is voor ieders interesse wat te zien en doen in de hoofdstad van Spanje. Je kunt je hier van ‘s ochtends tot ‘s avonds laat prima vermaken met allerlei bezienswaardigheden die meer dan de moeite waard zijn. Een top 10 van Madrid bezienswaardigheden is dan ook niet gelukt, het werden er meer. Dit is onze top 13 bezienswaardigheden en attracties die je moet zien in Madrid.

Prado Museum

Voorzijde van het Prado museum in Madrid

Met meer dan 2.300 schilderijen zul je hier niet snel uitgekeken zijn. De collectie bestaat voornamelijk uit schilderijen van de 12e eeuw tot begin 19e eeuw. Wist je dat het Prado Museum in totaal maar liefst 5.000 schilderijen in het bezit heeft? Bijna de helft hiervan wordt tentoongesteld in meer dan 100 kamers, verdeeld over 3 verdiepingen.

Je kunt makkelijk zelf routes volgen om de een selectie van werken te zien. Je krijgt voor een kleine vergoeding een audio guide, waarmee je 50 mooie kunstwerken kunt bewonderen. Voor de ultieme kunstliefhebber is er de "full-version audio guide" welke 250 werken in de route heeft.

Ga je liever met een gids? Dat kan natuurlijk ook en je krijgt dan een tour van 90 minuten door een kunstexpert. Deze gids leidt je langs de meest belangrijke werken en vertelt ook meer over de historie en achtergrond van elk kunstwerk.

Officiële website: museodelprado.es/en

Retiro Park

Mensen in een roeiboot in de vijver van Retiro Park in Madrid, Spanje

Middenin Madrid ligt het Retiro Park, officieel "Parque del Buen Retiro". Ben je de drukke straten even zat dan is deze bezienswaardigheid aan te raden. Je zou bijna vergeten dat je in Madrid bent.

Het is 120 hectare groot (bijna de helft van Central Park in New York) en werd aangelegd in de 17e eeuw voor de graaf van Olivares, de voornaamste raadgever van Filips IV van Spanje. In 1868 werd het opengesteld voor publiek.

Naast volop natuur vind je er ook enkele bijzondere bouwwerken. De meest bekende is het kristalpaleis (Palacio de Cristal). Een gebouw van staal en veel glas, gebouwd in 1887 om tropische planten uit de Filipijnen te kunnen tentoonstellen. Eigenlijk een groot uitgevallen tuinkas dus.

Het ligt aan een spiegelende vijver met een fraaie fontein en er worden vaak kunstexposities gehouden. Overigens vind je meerdere fonteinen in het park. Ze hielden er erg van waarschijnlijk.

In het weekend komen veel locals hier naartoe om te wandelen, picknicken of sporten. Elke dag is er een boekenmarkt van 9:00 tot 20:00 uur. Als je door het park loopt komt je ook veel standbeelden tegen van de koningen van Spanje. Er is ook een speciale standbeeld route die je kunt volgen.

Je kunt ook een bootje huren om in de grote vijver Estanque del Retiro te varen. Van maandag t/m vrijdag betaal je 6 euro per boot en in het weekend en op feestdagen 8 euro. Je kunt dan 45 minuten varen.

Het Retiro park is gratis te bezoeken en is geopend van 6:00 tot 22:00 uur. In de zomermaanden is het een uur langer open.

Puerta de Alcalá

De toegangspoort Puerta de Alcalá in Madrid

Grenzend aan het Retiro Park ligt naast de hoofdingang het monument de Puerta de Cacalá. Het is een monumentaal gebouw in 1769 gebouwd als poortgebouw en in 1778 in gebruik genomen. Het was toen onderdeel van de stadsmuur van Madrid. De stadsmuur is in 1869 afgebroken en het poortgebouw bleef staan.

Koning Carlos III had dit gebouw laten neerzetten om de komst van de vorsten naar de Spaanse hoofdstad te vieren. Als je ervoor staat en de hoogte van bijna 30 meter ziet is het een imposant gebouw. De buitenkant is mooi versierd.

Puerta del Sol

Het bekendste plein van Madrid, de Puerta del Sol

Als je Madrid bezoekt is de kans groot dat je via de metro vanaf het vliegveld uitkomt op de Puerta del Sol. Het beroemdste plein en een van de bekendste bezienswaardigheden van Madrid. De naam betekent Poort van de zon en is het absolute nulpunt van Spanje. Vanuit dit nulpunt worden alle afstanden van het nationale wegennetwerk gemeten.

De zon schijnt hier het grootste deel van de dag op dit plein, vandaar de naam die het heeft gekregen. Er zijn verschillende fonteinen en beelden, waaronder een bronzen replica standbeeld van Carlos III.

Het plein is dé plek om gezellig rond te hangen en van het leven te genieten. Er zijn hier dus genoeg winkels, cafés en restaurants te vinden. De grootste winkel is El Corte Inglés, waar Spanjaarden veelal hun kleding, schoenen en zwemkleding kopen.

Als je hier met de jaarwisseling bent vergeet dan niet om druiven mee te nemen. Traditioneel moet je 12 druiven eten nadat de klok 0:00 uur heeft geslagen.

Koninklijk paleis (Palacio Real)

Voorkant van het Koninklijk paleis (Palacio Real) in Madrid

Een van de andere mooie bezienswaardigheden in Madrid is het officiële verblijf voor de Spaanse koninklijke familie. Tegenwoordig wordt het alleen voor officiële ceremonies gebruikt. De rest van de tijd kun je hier als bezoeker naar binnen en kun je hier eeuwenoude schilderijen, meubels en harnassen bekijken.

Je wandelt door prachtige kamers met elk hun eigen bijzondere eigenschappen. Door het hele Koninklijk Paleis kun je ook mooie fresco's bewonderen. Op verschillende muren hangen beroemde kunstwerken van onder andere Rubens, Goya, El Greco, Velázquez en Caravaggio.

In de Royal Armory bevinden zich 3.000 antieke stukken, terug daterend tot de 16e eeuw. Achter het paleis kun je door de Jardines de Sabatini wandelen. Een mooi park met bloembedden, hagen, fonteinen, standbeelden en een zwembad.

Casa de Campo

Vijver van Casa de Campo met uitzicht op Madrid

Iets buiten de drukke stad van Madrid ligt het openbare park Casa de Campo. Het is het grootste park van Madrid met 1.722 hectare oppervlakte en dus flink groter dan Retiro Park. En dit is zeker een van de bezienswaardigheden in Madrid die je moet bezoeken.

Het was ooit een koninklijk jachtterrein. In 1519 liet koning Philip II er een landhuis bouwen. Het park dankt er zijn naam aan, want Casa de Campo betekent landhuis in het Spaans.

In 1931 werd het toegankelijk voor iedereen en sinds die tijd is het een openbaar park. Tijdens de Spaanse burgeroorlog hebben hier soldaten gezeten, waar je nu nog de restanten van kunt zien in de vorm van bunkers.

Het park is populair onder wandelaars en fietsers. Er is ook een kabelbaan die je vanaf Parque del Oeste (vlakbij de tempel van Debod) naar Casa de Campo brengt. Een retourtje kost 5,90 euro en een enkele reis 4,20 euro.

Er zitten meerdere restaurants rondom het meer Lago de la Casa. Bij dit meer kun je ook een bootje huren.

Pretpark Parque de Atracciones

In het park is ook een pretpark en dierentuin te vinden. Het pretpark Parque de Atracciones is een groot attractiepark met meerdere achtbanen en verschillende waterattracties. Dit park werd in 1969 geopend door generaal Franco en was toen het enige pretpark in Madrid. In 1998 is het park nog uitgebreid en tegenwoordig bestaat het uit 6 thema gebieden.

Officiële website: parquedeatracciones.es/en

Dierentuin Zoo Aquarium Madrid

De naam zegt het al, dit is een dierentuin en aquarium in een. Zoo Aquarium Madrid is de grootste dierentuin van Madrid met meer dan 6.000 dieren en 500 diersoorten. Wat bijzonder is zijn de panda’s. Deze kom je niet gauw tegen in dierentuinen buiten China.

Officiële website: zoomadrid.com/en

Plaza Mayor

Het plein Plaza Mayor in Madrid met terras in rode kleuren

Een echte blikvanger is het plein Plaza Mayor. Gebouwd in de 17e eeuw was dit plein het centrum van de handel en het leven in Madrid. Ook koninklijke ceremonies zijn hier gehouden, evenals stierengevechten en riddertoernooien.

Zoals het plein er nu uit ziet was dit niet altijd het geval. Een verwoestende brand in 1790 zorgde ervoor dat het plein herbouwd moest worden. De hoeken zijn toen dichtgemaakt en 9 toegangspoorten bieden sindsdien entree tot het plein.

Plaza Mayor is nog altijd een belangrijke plaats in Madrid waar de mensen bij elkaar komen. Rondom het plein vind je gezellige terrassen en cafés. Toen wij er in de winter waren was hier ook een leuke kerstmarkt.

La Latina

Vespa scooter in de wijk La Latina van Madrid

Vanaf Plaza Mayor is het een kleine stap naar de wijk La Latina. Dit is de oudste wijk in het centrum van Madrid en is gebouwd op een middeleeuws Islamitisch fort. Dit kun je nog mooi terug zien in de kronkelende straatjes. Het is een hippe wijk gevuld met tapasbars, kleurrijke gebouwen en prachtige kerken om te bezoeken.

Elke zondag is er een vlooienmarkt, de El Rastro. Of bezoek de markthal Mercao la Cebada, waar de locals hun verse boodschappen halen. Het Plaza de la Paja was in de 13e en 14e eeuw het centrale marktplein. Tegenwoordig pak je hier een terrasje en geniet je van het lekkere eten en drinken.

Gran Vía

Bekende winkelstraat Gran Vía in de avond

Als je in Madrid wil shoppen dan moet je naar de Gran Vía. Een van de meest populaire bezienswaardigheden van Madrid en drukste winkelstraten. Hier bevinden zich ook veel restaurants, hotels en theaters.

In 2018 is de straat 8 maanden op de schop gegaan en is er meer ruimte gemaakt voor voetgangers. Ook is de maximale snelheid nu 30 km/u geworden.

De architectuur van de gebouwen is prachtig, met name die van het beroemde Metropolis met een gigantisch bronzen standbeeld op de top van 45 meter hoogte. Gran Vía wordt ook wel het Spaanse Broadway genoemd. Hier is het een en al pracht en praal. Er bevinden zich 4 metrostations bij deze straat: Gran Vía, Callao, Plaza de España en Santo Domingo.

Tempel van Debod

Verlichte Templo de Debod in de avond

Madrid heeft een echte 5000 jaar oude Egyptische tempel, de Templo de Debod in het Spaans, geschonken door Egypte. Steen voor steen is deze tempel tussen 1968 en 1972 van het Egyptische Aswan naar Madrid verplaatst en weer opgebouwd. De tempel was in een slechte staat, maar is fantastisch gerenoveerd.

Spaanse ingenieurs hielpen Egypte bij het beschermen van oude bouwwerken toen de Nijl in de jaren 60 overstroomde. Egypte schonk de tempel als dank voor alle hulp. Het is tegenwoordig een populaire bezienswaardigheid. Vanaf deze plek heb je fantastische zonsondergangen.

Je kunt de tempel gratis bezoeken en als je geluk hebt kun je hem ook van binnen bewonderen. Elke 30 minuten mogen er maximaal 30 personen naar binnen.

Stadion van Real Madrid (Santiago Bernabéu)

Luchtfoto van het stadion Santiago Bernabéu van Real Madrid

Het Santiago Bernabéu stadion is het voetbalstadion van Real Madrid en vernoemd naar de clubpresident Santiago Bernabéu.. Het wordt ook vaak kortweg Bernabéu genoemd. Als voetballiefhebber moet je hier geweest zijn. Er is met de bouw gestart in 1944 en in 1947 was het voltooid.

Het is een gigantisch stadion met plek voor 81.044 mensen. Er hebben verschillende verbouwingen plaats gevonden. Er zijn nu voorbereidingen voor het toevoegen van een verschuifbaar dak en een 360 graden videoscherm. Eind 2019 wordt hiermee begonnen en dit moet in 2020 klaar zijn.

Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía

Voorzijde met de glazen liften van het Reina Sofía museum

Een hele mond vol, maar zeker eentje om te onthouden. Het wordt ook wel kortaf het Reina Sofía museum genoemd. Het is vernoemd naar de Spaanse koningin Sofía. Als je van musea houdt dan kun je Madrid niet verlaten zonder deze bezienswaardigheid te hebben bezocht.

Aan de buitenzijde vallen de drie lift torens van glas en staal direct op. Dit is ook direct de toegang tot het museum.

Het museum is voornamelijk gewijd aan de moderne en hedendaagse Spaanse kunst. Het meesterwerk van dit museum is Pablo Picasso's Guernica. Je vindt er daarnaast nog veel meer andere kunstwerken van Picasso, maar ook van Salvador Dalí en vele andere Spaanse kunstenaars.

Het gebouw was ooit een ziekenhuis uit de 18e eeuw. In 1986 is hier een centrum voor moderne kunst geopend, genaamd Centro Arte Reina Sofía. Officieel is het in 1992 geopend als nationaal museum. En in 2005 was het museum met 8.000 m² uitgebreid.

Flamenco show

Waar wij ook ontzettend van genoten hebben was een prachtige flamenco show in Corral de la Moreria. Dit is misschien wel de meest beroemde tablao flamenco in de wereld. Dat kunnen we beamen. Het bestaat sinds 1956.

Je kunt hier alleen de show bezoeken met een drankje of kiezen voor een maaltijd en de show tegelijkertijd. Wij kozen voor het laatste.

Het eten was goed en lekker en de flamenco show was geweldig, precies wat we ervan verwacht hadden. De dames en heren dansen en klappen erop los, begeleid door Spaanse gitaristen. Het zweet druppelt nog net niet op je bord.

Het eten werd vaak op de rustige momenten geserveerd, zodat je zoveel mogelijk van de show kunt genieten. Het is vergeleken met andere tablao flamenco's wel duurder, maar dat is het meer dan waard.

Officiële website: corraldelamoreria.com