Madridinformatie.nl

Handige reistips voor Madrid

Verkeer en vervoer

Je kunt met de auto naar Madrid reizen of met het vliegtuig vanaf Schiphol en Eindhoven. Met de auto ben je vanaf Utrecht zo'n 17 uur onderweg. Ga je vliegen dan is de vliegtijd 2,5 uur naar Madrid.

Rijden met de auto in en rond Madrid is een drama. Het is een groot wegennetwerk met verschillende drukke rijstroken. De groei van auto's in de jaren 70 was groter dan de wegen van Madrid aan konden. Er zijn meerdere nieuwe ringwegen gebouwd, maar tot op de dag van vandaag is dit nog niet voldoende om al het verkeer soepel door en uit de stad te geleiden. Zowel overdag als 's nachts staan er files.

Inmiddels is Madrid bezig met een vijfde ringweg van 170 kilometer die de andere ringwegen met elkaar moet verbinden.

Taal

In Madrid wordt Spaans gesproken. Het helpt als je een woordje Spaans kunt spreken bij het bestellen van je eten en drinken. Maar Engels kunnen de meesten wel begrijpen.

Het Asociación de Academias de la Lengua Española bevindt zich in Madrid. Deze organisatie promoot de Spaanse taal in binnen- en buitenland. Het doel is eenheid, inegriteit en groei van de Spaanse taal te bevorderen.

Valuta

In Madrid wordt de Euro gebruikt. Je hoeft dus geen geld te wisselen en kunt uit alle pinautomaten geld halen. Wel kan het handig zijn om een creditcard bij je te hebben voor het geval je pinpas het om een of andere reden niet doet.

Tijdsverschil

De tijd in Madrid is gelijk aan de tijd in Nederland. Ook hanteren ze een zomertijd en wintertijd.

Religie en cultuur

Madrilenen spenderen hun leven veel buiten de deur op straat. Hier verzamelt jong en oud zich en gaat nog laat op de avond uit eten. Madrid staat bekend als een van de steden die nooit slaapt. Veel restaurants gaan ook pas om 21:00 uur open.

70,5% van de Spaanse bevolking beschouwt zich als katholiek, 2,3% islamitisch en 0,4% heeft een andere religie. Het overige percentage is areligieus.

Reisadvies

Heel Spanje en de Canarische Eilanden worden als veilig aangemerkt door de Nederlandse overheid. Er zijn alleen risico's voor berovingen op snelwegen en parkeerplaatsen in noordoost Spanje. Hou ook eventuele bosbranden en overstromingen in de gaten.

Bron: nederlandwereldwijd.nl/landen/spanje/reizen/reisadvies

Alarmnummer

Het noodnummer van Spanje is 112. Bel dit nummer als je direct hulp nodig hebt.

Nederlandse ambassade

De Nederlandse ambassade bevindt zich in Madrid en is bereikbaar via +31247247247 of op Twitter via @247BZ.

Adres
Pº de la Castellana 259-D
Torre Espacio - Verdieping 36
28046 Madrid

Openingstijden
Maandag tot en met donderdag: 9.00 - 17.00 uur
Vrijdag: 9.00 - 16.30 uur

Vaccinaties

Voor reizen naar Madrid of Spanje zijn geen vaccinaties nodig.

Elektriciteit

In Madrid gebruiken ze dezelfde stekkers als in Nederland. Ook het voltage is hetzelfde. Het is dus niet nodig om een reisstekker mee te nemen.

Drinkwater

Het drinkwater uit de kraan is niet altijd drinkbaar. Dit komt omdat Madrid gebruik maakt van bergwater. Omdat dit schaars is in de zomer wordt er meer chloor aan het water toegevoegd om de kwaliteit goed te blijven houden. In de winter is er meer vers bergwater en is het water minder chloorrijk en te drinken. Omdat je niet altijd zeker weet of het in orde is kun je altijd het beste water uit bijvoorbeeld de supermarkt halen.

Internet

In de meeste hotels en openbare plekken zoals restaurants en bars heb je gratis wifi. Maak je gebruik van mobiel internet dan levert Vodafone het snelste netwerk, gevolgd door Movistar en Orange. In Madrid heb je goed bereik via een 4G netwerk. Vodafone is in Madrid bezig met het testen van een 5G netwerk.